8-weekse Mindfulness Training (MBCT)

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. In 1979 heeft de Amerikaan Jon Kabat-Zinn als eerste een acht weken durende training ontwikkeld: Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR). In de geestelijke gezondheidszorg werd later MBCT bekend: Mindfulness Based Cognitieve Therapie. MBCT combineert elementen van meditatietechnieken met aspecten uit de cognitieve therapie. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat MBCT een effectieve behandelmethode is voor mensen met terugkerende depressies.

Bij cognitieve therapie is het doel negatieve gedachten om te zetten in evenwichtigere gedachten. In de MBCT training leer je negatieve gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn, in plaats van deze ervaringen te vermijden of onderdrukken. Je leert de aandacht anders te richten, zodat negatieve gedachten niet gaan overheersen.

In september staat de volgende 8-weekse mindfulness training gepland. Deze training bestaat uit 8 sessies van 1 uur en 45 minuten. Om de training van toegevoegde waarde te laten zijn in je dagelijks geven, wordt van je verwacht dat je tijdens de training ook thuis dagelijks tijd vrij maakt om oefeningen te doen. De training wordt gegeven in een kleine groep (max. 6 deelnemers). Bij de training ontvang je een werkboek en een USB stick met oefeningen voor thuis.