ADEMHALING

Ademhalen is belangrijk om ons lichaam te voorzien van zuurstof en is iets wat we meestal onbewust en automatisch doen.  Veel mensen halen echter chronisch te veel adem en/of hebben een verkeerd adempatroon, zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben. Dit kan echter wel leiden tot zowel fysieke als mentale klachten.

Je manier van ademhalen heeft namelijk een verscheidenheid aan effecten op zowel je lichaam als je geest. Ga maar eens snel achter elkaar ademhalen en je wordt direct gewaar wat er gebeurt in je lichaam (hartslag gaat omhoog) en je geest (onrust in je hoofd). Het belang van bewustwording van je ademhaling en de effecten van het trainen van een juiste ademhaling wordt nogal eens onderschat, zeker als je kijkt naar het grote aantal mensen die klachten hebben ten gevolge van een verkeerde ademhaling.

Tijdens onze trainingen maken we de deelnemers bewust van de invloed van ademhaling op hun lichaam en leren we hen om spanning/stress in hun lichaam eerder te herkennen. Door te leren hoe je met ademhalingsoefeningen je ademfrequentie kan verlagen en je ademhalingspatroon kan verbeteren en deze kan toepassen in je dagelijkse leven, kunnen fysieke klachten zoals bijvoorbeeld spierspanning in nek/schouders verminderen. Daarnaast zorgt het mentaal ook voor meer ontspanning. Het trainen van je ademhaling is dan ook heel waardevol voor o.a. mensen met spanningsgerelateerde fysieke en mentale klachten en ook voor mensen met een ontregeld ademhalingspatroon (bijvoorbeeld door corona, astma, COPD).

KOU

Bij het trainen van de ademhaling bieden we de mogelijkheid om dit te doen in combinatie met koudetraining. Kou heeft verschillende positieve effecten op je lichaam. Het versterkt onder andere je immuunsysteem, het stimuleert je bloedcirculatie, verbetert je temperatuurregulatie en beïnvloedt je hormoonhuishouding. De effecten zijn echter niet alleen fysiek maar ook mentaal. Het verhoogt je mentale weerbaarheid en de temperatuurwisseling helpt je tevens om stress te herkennen en leert je hoe je hiermee om kunt gaan (o.a. met aanpassing van je ademhaling). Dit laatste is met name de reden waarom wij bij onze trainingen gebruik maken van de koude baden.

Trainingen en workshops

Wil je kennismaken met koudetraining en meer te weten komen over de invloed van ademhaling op je gezondheid? Meld je dan aan voor één van onze workshops. Het is ook mogelijk om deze workshop te volgen zonder dat je zelf het koudebad ingaat.

Heb je interesse om er dieper in te duiken en te ervaren wat ademhalingstraining op langere termijn voor jou kan betekenen? Dan is de ademhalingstraining iets voor jou. Wil je dit doen in combinatie met koudetraining, schrijf je dan in voor de adem & koudetraining.

Locatie en trainers

Vanaf 1 januari 2023 geven we onze training alleen nog op locatie. Heb je interesse om dit te organiseren bij bijvoorbeeld jouw sportvereniging of bedrijf, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

De trainers zijn Liane Bax, medisch bioloog en Yvonne Bax, haptotherapeut en voormalig fysiotherapeut.