Veelgestelde vragen

Kan iedereen deelnemen aan de adem- en koude workshop en training?

Iedereen is van harte welkom bij de workshop en deze is voor iedereen geschikt. Wat betreft de training: de meeste mensen zijn fysiek goed in staat om met temperatuurwisselingen om te gaan, welke tijdens de training rustig zullen worden opgebouwd. Echter in de volgende gevallen wordt adem- en koudetraining afgeraden: bij zwangerschap, epilepsie, ziekte van Raynaud en hartklachten. Overleg met je (huis-)arts als je twijfelt over deelname.

Waarom maken jullie gebruik van koude baden?

De hoofdreden waarom wij gebruik maken van koude baden tijdens de workshop en de training, is om mensen te leren om spanning in hun lichaam eerder te herkennen en hoe ze hier op een bewuste manier mee om kunnen gaan (o.a. door gebruik van bepaalde ademhalingstechnieken). Daarnaast hebben koude baden een aantal andere fysieke en mentale voordelen, die je kunt lezen op onze website.

Moet je helemaal in het koude bad tijdens de workshop?

Nee, je moet helemaal niets! Je bepaalt zelf je grenzen door zelf te voelen hoe ver je wilt en kunt gaan. Tijdens de workshop zal zeker niet iedereen helemaal in het koude bad gaan, maar wellicht alleen met een (klein) gedeelte van het lichaam. Door de temperatuurwisseling ontstaat een stressreactie en dit gebruiken we vervolgens om je ademhaling te trainen. We willen benadrukken dat het absoluut geen wedstrijd is van wie helemaal in het bad kan en hoe lang.

Zijn koude baden niet gevaarlijk?

Kou kan inderdaad gevaarlijk zijn als de temperatuurwisseling plotseling heel groot is, je dit in open water doet en/of zonder de juiste begeleiding.  Daarom bouw je tijdens de workshop en training onder begeleiding de blootstelling aan kou rustig op. Je voelt zelf hoe ver je wilt en kunt gaan. Desalniettemin raden we koude baden af voor mensen met epilepsie, hartklachten, ziekte van Raynaud en als je zwanger bent.

Wat heb ik nodig tijdens de workshop/training?

Je hebt badkleding, een badjas/grote badhanddoek, handdoek en slippers nodig.

Is er ruimte om je om te kleden?

Ja, er is een verkleedruimte waar ieder voor zich zich kan omkleden